русский українська english
поки немає активних опитувань

результати попередніх опитувань

Новини

НовиниRSS

Супрун хоче законом обмежити рекламу ліків

Супрун хоче законом обмежити рекламу ліків
16 травня 2018 г.
Мінохоронздоров’я України розробило законопроект про рекламу лікарських засобів, в якому пропонує, зокрема, заборонити рекламу цілительства та нетрадиційної медицини.

Про це у Facebook написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун - Укрінформ.

"МОЗ розробило новий законопроект про рекламу лікарських засобів. Реклама - поганий порадник. Особливо, коли це реклама ліків, а її бачить не фахівець сфери охорони здоров'я, а людина, яка шукає спосіб легкого і миттєвого одужання", - зазначила вона.

За словами Супрун, у способі та подачі реклами лікарських засобів Україна дуже відстає від країн Заходу, де є чіткі правила та норми, які дозволяють розповсюджувати рекламу ліків. "Це небо і земля у порівнянні з українським ринком реклами ліків, який є дуже хаотичним та неконтрольованим, що лишає багато простору для маніпуляції про препарат та його властивості. Уявіть, понад 50% від усього ринку спожитих ліків у 2017 році становлять ліки без доведеної клінічної ефективності! З 10 найпопулярніших препаратів, які найбільше купували українські пацієнти у минулому році, лише три є препаратами, які належать до категорії основних лікарських засобів. Усі інші – симптоматичні та супутні препарати, або ж такі, що не мають достатньої бази ефективності", - наголосила в.о. міністра.

Найгірше, за словами Супрун, що люди, які купували ці ліки, могли відмовитися від справді необхідного лікування, адже за статистикою кожен другий пацієнт відмовляється від нього або відкладає його через брак коштів.

"Як люди дізналися про ці ліки та чому вирішили обрати саме їх? За даними Нацради з питань телебачення та радіомовлення, від 30% до 50% загальної кількості реклами на українському телебаченні – реклама лікарських препаратів та медичних виробів. Вже не кажучи про інші канали реклами, як то вивіски в метро, друкованих виданнях, інтернеті. Реклама також підживлює й таке явище, як "лікування по телевізору" та google-терапію. Майже 69% українців займаються самолікуванням, не звертаючись за допомогою до лікарів. Наслідки, на жаль, часто є непоправними для здоров’я", - констатує чиновниця.

За її даними, нині в Україні ринок реклами регулюють майже 10 різних законних та підзаконних актів, натомість на практиці вони не працюють.

"На наше переконання, це відбувається через те, що відсутній належний контроль – адже виявлення порушень та накладання штрафних санкцій розпорошені між різними державними органами влади, а МОЗ взагалі за законом викинуто з цього процесу. Тому наша команда розробила законопроект, який має встановити чіткий контроль за змістом реклами ліків. Головна мета - уникнути маніпулювання інформацією про препарат та його властивості, а також гармонізувати чинне законодавство з нормами ЄС", - додала в.о. міністра.

Супрун також назвала кілька основних пунктів запропонованого законопроекту. Це, зокрема, обмеження змісту реклами відповідно до директив ЄС:

- заборона реклами цілительства та нетрадиційної медицини;

- заборона залучення до реклами конкретного препарату відомих людей, акторів, що зображають медпрацівників;

- заборона інформації, що ліки призначені виключно для лікування дітей;

- зміст реклами має відповідати інструкції про застосування лікарського засобу.

Крім того, законопроектом передбачено чітке визначення фахових медичних видань, де дозволена реклама ліків, не передбачених законом, а також розробка та затвердження урядом окремого Порядку реклами лікарських засобів, спрямованої на медичних та фармацевтичних працівників.

Згідно із законопроектом, за МОЗ закріплюються функції контролю та моніторингу. Встановлюються також чіткі штрафні санкції до телерадіоорганізацій за рекламу лікарських засобів з порушенням законодавства. Такі санкції надається право застосовувати Нацраді з телебачення і радіомовлення - у розмірі 5% від ліцензійного збору за одне порушення, Держпродспоживслужбі, Антимонопольному комітету.

З повним текстом законопроекту можна ознайомитися тут.

"Сьогодні ми презентуємо проект громадськості, далі – медичній спільноті, фармвиробникам. Ми прагнемо залучити усіх стейкхолдерів цього процесу, пройти усі кроки повного циклу вироблення публічної політики й ефективно втілити якісні зміни", - підсумувала в.о. міністра.


FM-TV

ВСЕ НОВОСТИ ПО-РУССКИ ЗДЕСЬ

ALL NEWS IN ENGLISH HERE

другие новости
Уряд змінив плани формування тергромад шести областей - Зубко
16 травня 2018 г.
Уряд змінив плани формування тергромад шести
областей...
Запобіжний захід Вишинському суд розгляне 17 травня
16 травня 2018 г.
Запобіжний захід Вишинському суд розгляне 17 травня...
Порошенко відкликав закон щодо громадянства кримчан, які ходили на вибори РФ
16 травня 2018 г.
Порошенко відкликав закон щодо громадянства кримчан, які
ходили на вибори РФ...
Вишинського доставили в Херсон, прокуратура просить арешт
16 травня 2018 г.
Керівника "РИА Новости Україна" доставили в Херсон,
прокуратура просить арешт...
Суд підтвердив дозвіл на заочне розслідування по Онищенку
16 травня 2018 г.
Суд підтвердив дозвіл на заочне розслідування по
Онищенку...
У Раді поки не домовилися щодо нового складу ЦВК
16 травня 2018 г.
У Раді поки не домовилися щодо нового складу ЦВК...
Мін'юст запустив публічний реєстр неплатників зарплати
16 травня 2018 г.
Мін'юст запустив публічний реєстр неплатників
зарплати...
У Фонді держмайна прогнозують старт великої приватизації восени
16 травня 2018 г.
У Фонді держмайна прогнозують старт великої
приватизації восени...
Луценко вважає суд по держзраді Януковича "новим стандартом"
16 травня 2018 г.
Луценко вважає суд по держзраді Януковича "новим
стандартом"...
Для родин учасників АТО придбають 327 квартир - Гройсман
16 травня 2018 г.
Для родин учасників АТО найближчим часом буде придбано
327 квартир...
 
Хіт-паради
новинка

Головна | Про нас | Новини | Блоги ведучих FM-TV | Радіостанціям | Телекомпаніям | Публічні люди | Фанатам | Для ЗМІ | Партнери