русский українська english
поки немає активних опитувань

результати попередніх опитувань

Новини

НовиниRSS

20 років тому загинув лідер Народного Руху В'ячеслав Чорновіл

20 років тому загинув лідер Народного Руху В'ячеслав Чорновіл
25 березня 2019 г.
Сьогодні в Україні вшановують пам'ять В'ячеслава Чорновола — відомого українського політика, журналіста, дисидента, лідера Народного Руху України, однієї із найяскравіших постатей в українському політикумі 90-х років.

20 років тому він загинув у автокатастрофі, яку в народі розцінюють як політичне вбивство.

Завдяки розуму, енергії та надзвичайній працездатності він міг би стати успішним підприємцем або науковцем, міг би зробити блискучу чиновницьку кар’єру. Але не такий характер був у Чорновола, аби керуватися подібними установками. Він жив за діаметрально протилежним принципом – «якщо не я, то хто ж?». Саме така принциповість спонукала його під час радянсько-брежнєвської безгласності висловлювати власну позицію, яка жодним чином не могла збігатися з офіційною. За це його, звісно, «по голівці не гладили»: для початку виключили з аспірантури, а побачивши, що залякування не діє, почали вживати більш дієвих заходів – судити за «антирадянську пропаганду».

У радянських концтаборах він провів загалом 15 років. Після кожного з повернень працював з подвоєною силою – попри одвічне безгрошів’я і проблеми з роботою, попри загрози чергового ув’язнення. Чорновіл був ініціатором створення Української Гельсінської групи. Після горбачовської «відлиги» з головою поринув у політику, став одним із засновників Народного руху України. Його активна громадянська позиція, його безкомпромісність і прямота багатьох дратували. І не тільки в Україні.

Крапку поставила смерть Чорновола в автокатастрофі 25 березня 1999 року. Трагедія сталася на 5-му кілометрі автотраси Бориспіль-Золотоноша, коли Toyota Чорновола врізалася в КамАЗ із причепом, що розвертався посеред шосе. В’ячеслав Чорновіл і його водій Євген Павлов загинули на місці, а прес-секретаря лідера НРУ Дмитра Понамарчука госпіталізували з важкими травмами до лікарні.

Відтоді минуло багато років, але ясності й чітких відповідей у цій історії не побільшало. Офіційна версія – нещасний випадок, а версія народна, якої дотримуються прихильники Чорновола – політичне вбивство напередодні майбутніх президентських виборів. Наступного дня після аварії тодішній очільник МВС Юрій Кравченко заявив, що аварія на бориспільському шосе – нещасний випадок і що жодної іншої версії слідство не розглядатиме. Міністр навіть не став чекати офіційних висновків фахівців. Невдовзі від серцевого нападу несподівано помер головний свідок – один із трьох пасажирів КамАЗу Іван Шолом. Водія КамАЗу Володимира Куделю спочатку засудили – слідство встановило, що він скоїв злочин – ДТП з тяжкими наслідками, але незабаром відпустили за амністією.

Вже у червні 1999 року справа про загибель Чорновола була закрита, але це не означало, що у справі поставлено крапку. Слідчі дії розпочиналися й припинялися декілька разів: у 2001 році, у 2005, в серпні 2006 року. У червні 2011 року з дозволу сина - Тараса Чорновола відбулась навіть ексгумація тіла його батька, але світло на загадкову смерть політика так і не пролилось. І, зрештою, в березні 2012 року Бориспільський суд Київської області розпочав судове слухання у справі загибелі Чорновола, а 21 січня 2014 закрив справу, визнавши аварію нещасним випадком. У лютому 2017 року понад 300 народних депутатів звернулися до генерального прокурора України Юрія Луценка з проханням взяти під особистий контроль розслідування вбивства політика.

І по сьогодні багато хто продовжує вважати, що то не була звичайна аварія. Все своє життя В’ячеслав Чорновіл учив українців позбуватися комплексу меншовартості, вичавлювати з себе раба й совкового «гомо совєтікуса». І він мав на це повне право – гордий, сміливий і прямий, по-справжньому вільний громадянин вільної країни.



FM-TV

ВСЕ НОВОСТИ ПО-РУССКИ ЗДЕСЬ

ALL NEWS IN ENGLISH HERE

другие новости
Суд розгляне позов через 228 мільйонів премії Коболєву
25 березня 2019 г.
Суд розгляне позов через 228 мільйонів премії Коболєву...
Вісім кандидатів у Президенти не голосували в Раді жодного разу за місяць
25 березня 2019 г.
Вісім кандидатів у Президенти не голосували в Раді жодного
разу за місяць...
Тимошенко не визнає програшу і оскаржуватиме вибори
25 березня 2019 г.
Тимошенко не визнає програшу і оскаржуватиме вибори...
Wizz Air не пустив на рейс журналістів з РФ
25 березня 2019 г.
Wizz Air не пустив на рейс журналістів з РФ, що прямували
у Київ на презентацію книги...
НАТО допомагає Грузії підготуватися до повного членства в Альянсі – Столтенберг
25 березня 2019 г.
НАТО допомагає Грузії підготуватися до повного членства в
Альянсі...
Tesla запускає нові функції свого автопілота
25 березня 2019 г.
Tesla запускає нові функції свого автопілота...
Поліція перейшла на посилений режим служби
25 березня 2019 г.
Поліція перейшла на посилений режим служби...
Донбас: окупанти гатять із мінометів та БМП
25 березня 2019 г.
Донбас: окупанти гатять із мінометів та БМП...
В Україну заборонили ввозити ще 17 пропагандистських книг з Росії
25 березня 2019 г.
В Україну заборонили ввозити ще 17 пропагандистських книг
з Росії...
Посилення НАТО в Чорному морі є наслідком агресії Росії - Столтенберг
25 березня 2019 г.
Посилення НАТО в Чорному морі є наслідком агресії
Росії...
 
Хіт-паради
новинка

Головна | Про нас | Новини | Блоги ведучих FM-TV | Радіостанціям | Телекомпаніям | Публічні люди | Фанатам | Для ЗМІ | Партнери