русский українська english
поки немає активних опитувань

результати попередніх опитувань

Новини

НовиниRSS

Мовні квоти: Нацрада оштрафувала радіостанції на майже 1,8 мільйона

Мовні квоти: Нацрада оштрафувала радіостанції на майже 1,8 мільйона
12 лютого 2020 г.
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення за період дії мовних квот оштрафувала українські радіостанції на майже 1,8 млн грн.

Про це повідомила заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Уляна Фещук під час пресконференції в Укрінформі.

“Загалом за період дії закону було накладено 29 штрафів на загальну суму приблизно 1,8 млн грн. Із них 21 штраф стосувався квоти пісень українською мовою - це становило приблизно 1,6 млн грн. У 2019 році ця частка значно зменшилась і фактично можна сказати, що торік Нацрада штрафів, на щастя, не накладала”, – зазначила Фещук.

Водночас вона уточнила, що найбільшу кількість штрафів регулятор призначив 2017 року, тобто в перший рік дії квот на радіо, – це 17 штрафів. Тоді як у 2018 році, за даними Нацради, мовники отримали вже вісім штрафів за порушення квот, а в 2019-му – чотири штрафи на суму 7,5 тис. грн, які стосувалися місцевих мовників. Так, три з них були накладені за невиконання пісенної квоти, а ще один – за недотримання обсягу ведення передач державною мовою. При цьому заступник голови Нацради звернула увагу на те, що зменшується сума штрафів за недотримання квот.

“Якщо в 2017 році ця сума приблизно становила 70 тис. грн за невиконання квоти щодо частки пісень, то у 2019 році – близько 2 тис. грн. І, якщо серед порушників упродовж 2017–2018 років були переважно загальнонаціональні радіомовники, то у 2019-му – це чотири місцеві радіостанції. Тобто, як бачимо, тенденція позитивна. На жаль, штрафи є ефективною протидією порушенням, тому що будь-які попередження не є такими дієвими”, – пояснила Фещук.

У свою чергу член Нацради Сергій Костинський додав, що на сьогодні регулятор уже зафіксував ознаки порушення мовних квот однією з місцевих радіостанцій і найближчими тижнями планує розглянути питання щодо призначення перевірки мовнику.

“Тобто такі інциденти з'являтимуться, але це вже не є систематичною проблемою. Ми в будь-якому разі вивчаємо ефіри всіх радіостанцій і звертаємо увагу на всі скарги від громадян. Також реагуємо на дописи у соцмережах, хоча формально це й не є офіційною комунікацією, але для нас важливо, щоби квоти працювали”, – сказав посадовець.

Водночас він констатував, що тренд на зниження кількості порушень мовних квот стає можливим завдяки принциповій позиції Нацради, коли санкції застосовуються за будь-який доведений факт недотримання вимог законодавства – навіть якщо це одна пісня.

“На рівні мережевих радіостанцій квоти зараз працюють уже за замовчування, тобто на сьогодні це взагалі не є предметом дискусії. На рівні місцевих радіостанцій ще трапляються випадки, але вони поодинокі і пов'язані зазвичай із певними технічними проблемами. Нас тішить не розмір штрафів, які ми призначаємо, а те, що радіостанції виконують норми закону та не вимагають натомість якогось стимулювання з боку держави”, – сказав посадовець.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні 8 листопада 2016 року набув чинності Закон "Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)".

Згідно з документом, квота на пісні українською мовою в радіоефірі щодоби та в часових проміжках із 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00 вводилась поступово: протягом першого року їх мало бути щонайменше 25%, другого – 30%, третього – 35%. Ведення передач державною мовою протягом першого року дії закону мало становити 50%, другого – 55%, третього – 60%.

Санкцією за порушення вимог закону є стягнення штрафу у розмірі 5% від загальної суми ліцензійного збору. Його мовники зобов’язані сплатити до Державного бюджету упродовж 30-ти днів після ухвалення Нацрадою відповідного рішення.


FM-TV

ВСЕ НОВОСТИ ПО-РУССКИ ЗДЕСЬ

ALL NEWS IN ENGLISH HERE

другие новости
Найстарішим чоловіком у світі визнали 112-річного японця
12 лютого 2020 г.
Найстарішим чоловіком у світі визнали 112-річного японця...
ЄС виділить 25 млн євро на цифрову трансформацію України
12 лютого 2020 г.
ЄС виділить 25 млн євро на цифрову трансформацію
України...
Уряд виділив додатково 2,2 мільярда на зарплати вчителям
12 лютого 2020 г.
Уряд виділив додатково 2,2 мільярда на зарплати вчителям...
У НБУ розповіли, що заважає відновленню кредитування та іпотеки
12 лютого 2020 г.
У НБУ розповіли, що заважає відновленню кредитування та
іпотеки...
4G у київському метро має з'явитись навесні, але тільки на 8 станціях
12 лютого 2020 г.
4G у київському метро має з'явитись навесні, але тільки на 8 станціях...
В Україні відкривають реєстри органічних продуктів
12 лютого 2020 г.
В Україні відкривають реєстри органічних продуктів...
ДБР вручило підозру Федині (фото)
12 лютого 2020 г.
ДБР вручило підозру Федині...
У Кремлі відреагували на заяву Арахамії про воду для окупованого Криму
12 лютого 2020 г.
У Кремлі відреагували на заяву Арахамії про воду для окупованого Криму...
Росія повинна повністю виконати свою частину "Мінська" - посольство США
12 лютого 2020 г.
Росія повинна повністю виконати свою частину "Мінська" - посольство США...
Убивство Шеремета: суд переніс засідання щодо запобіжного заходу Антоненку
12 лютого 2020 г.
Убивство Шеремета: суд переніс засідання щодо запобіжного заходу Антоненку...
 
Хіт-паради
новинка

Головна | Про нас | Новини | Блоги ведучих FM-TV | Радіостанціям | Телекомпаніям | Публічні люди | Фанатам | Для ЗМІ | Партнери